Bilim ve kuram nedir ?

YeFu

Global Mod
Global Mod
Bilim ve Kuram: Karslastrmal Bir Analiz
Bilim
Bilim, insanlarn pratik uygulamalar yoluyla, deney ve gozlemleri kullanarak, doga ve evren hakknda daha fazla anlays edinmesini ve onu kontrol etmeyi amaclayan sureclerin toplamdr. Bilimsel surec, oncelikle, bilgileri yeniden olusturmak icin gozlemlerin toplanmas ile baslar. Daha sonra, bu gozlemleri ve ongoruleri kullanarak, hipotezler ortaya atlr. Bu hipotezler, deneysel calsmalarla ve/veya matematiksel analizlerle gosterildikten sonra, kuramlar olarak kabul edilirler. Son olarak, bu kuramlar, farkl arastrma alanlarnda veya farkl calsmalarda test edilir.

Kuram
Kuram, bilimsel verilerin bir araya getirilmesiyle olusturulan, dunyay ve evreni anlamaya yardmc olmak icin kullanlabilecek bir modeldir. Kuramlar, gercekleri ve gozlemleri acklamak icin kullanlan bir yaklasmdr. Kuramlar, insanoglunun dunyay ve evreni anlamasnn onemli bir parcasdr ve insanlarn dunyay daha iyi anlamasn saglamak icin kullanlr. Kuramlar, bilimin iddialarn ve ongorulerini acklamak icin kullanlr.

Bilim ve kuram arasndaki fark
Bilim ve kuram arasndaki onemli fark, bilimin pratik uygulamalara dayal olarak ortaya ckmas ve bu uygulamalarn kuramsal olarak kantlanmasdr. Bilim, tpk kuram gibi doga ve evren hakknda bilgi edinmek icin kullanlr, ancak kuram, ongoruleri ve iddialar acklamak icin kullanlr. Kuramlar, bilimsel verileri ve gozlemleri bir araya getirerek olusturulur, ancak bilimsel surec, gozlemleri toplamaktan baslayarak, hipotezleri ortaya atarak, test ederek ve son olarak kuramlar kabul ederek devam eder.