80 kilo kaç beden giyer ?

Ceren

New member
Merhaba arkadaşlar, bugün sizlerle uzun zamandır aklımda kalan bir hikâyeyi paylaşmak istiyorum. Belki bazılarınız benim yaşadığım bu küçük olayın içinde kendinden bir parça bulacak, belki de “en büyük beden kaç oluyor?” sorusuna bugüne kadar hiç düşünmediğiniz bir açıdan bakacaksınız. Geçtiğimiz yıl eski bir terzi dükkânını ziyaret ettiğimde başlayan bu hikâye, aslında sadece kıyafet ölçüleriyle değil; toplumun beden algısıyla, geçmişten bugüne değişen alışkanlıklarımızla ve insanların birbirine yaklaşımıyla ilgiliydi.

Eski Bir Terzi Dükkânında Başlayan Merak

Bursa’nın eski mahallelerinden birinde yürürken tabelası yıllardır değişmemiş küçük bir terzi dükkânına rastladım. İçeride raflara dizilmiş kumaşlar, eski dikiş makineleri ve duvarda asılı ölçü cetvelleri vardı. Dükkânın sahibi Mehmet Bey, kırk yılı aşkın süredir terzilik yapan sakin ve dikkatli biriydi. Yanında ise modern moda üzerine çalışan kızı Elif bulunuyordu.

O gün dükkâna girmemin sebebi basit bir soruydu: “En büyük beden kaç oluyor?”

Fakat Mehmet Bey’in cevabı beklediğimden çok daha derin oldu.

“Evladım, bunun tek bir cevabı yok. Çünkü beden dediğimiz şey sadece bir rakam değil. Zaman değiştikçe bedenler de, insanların bedene bakışı da değişti.”

Bu cümle beni düşündürdü. Gerçekten de bir kıyafetin üzerindeki XL, XXL veya daha büyük ölçüler, yalnızca bir üretim standardı mıydı? Yoksa arkasında insanların yaşam biçimleri, sağlık anlayışları ve toplumun güzellik algısı gibi birçok konu mu vardı?

Beden Ölçülerinin Tarih İçindeki Yolculuğu

Mehmet Bey eski defterlerini çıkardı. İçlerinde yıllar önce aldığı ölçüler, müşterilerinin isimleri ve kullandığı kalıplar vardı. Bana geçmişte insanların kıyafetlerini çoğunlukla terzilere diktirdiğini anlattı.

“Eskiden bir insan dükkâna geldiğinde sadece bedenini söylemezdi. Nasıl bir hayat yaşadığını da anlatırdı. Kıyafet kişiye göre hazırlanırdı.”

Gerçekten de sanayi öncesi dönemlerde standart beden kavramı bugünkü kadar yaygın değildi. Hazır giyim sektörünün büyümesiyle birlikte XS, S, M, L gibi ölçüler ortaya çıktı. Ancak zaman içinde insanların fiziksel özellikleri, yaşam tarzları ve beklentileri değiştikçe daha geniş beden seçeneklerine ihtiyaç duyuldu.

Elif bu noktada söze girdi:

“Bence asıl mesele, büyük bedenin var olması değil. Asıl mesele insanların kendilerini sadece bir beden etiketiyle tanımlamak zorunda hissetmemesi.”

Onun yaklaşımı farklıydı. Mehmet Bey daha çok soruna çözüm bulmaya, kalıp ölçülerini değiştirmeye ve üretim sürecini geliştirmeye odaklanırken Elif insanların bu süreçte nasıl hissettiğine dikkat ediyordu. Biri teknik bir yol haritası oluşturuyor, diğeri ise insanların yaşadığı deneyimleri anlamaya çalışıyordu.

İkisi de aynı konuya farklı pencerelerden bakıyordu.

Bir Müşterinin Hikâyesi Her Şeyi Değiştirdi

Tam o sırada dükkâna Ayşe Hanım adında bir müşteri geldi. Kendisi özel bir elbise diktirmek istiyordu. Ölçü alınırken geçmişte yaşadığı bir deneyimi anlattı.

“Yıllarca mağazalarda kendi bedenimi bulamadığım için alışveriş yapmaktan kaçındım. Sanki kıyafetler bana değil, ben kıyafetlere uyum sağlamak zorundaymışım gibi hissediyordum.”

Bu sözler beni etkiledi. Çünkü beden konusu çoğu zaman sadece fiziksel ölçüler üzerinden konuşuluyor, insanların duygusal deneyimleri göz ardı ediliyordu.

Mehmet Bey hemen çözüm üretmeye başladı. Eski kalıpları inceledi, farklı kumaş seçenekleri önerdi ve daha rahat bir tasarım planladı. Elif ise Ayşe Hanım’la uzun uzun konuşarak onun nasıl bir kıyafet içinde kendini iyi hissedeceğini anlamaya çalıştı.

Biri “Bunu nasıl yapabiliriz?” diye düşünüyordu.

Diğeri “Bu kişi kendini nasıl hissedecek?” diye soruyordu.

Bu iki yaklaşım birleştiğinde ortaya yalnızca bir elbise değil, kişinin kendisini rahat ve değerli hissettiği bir sonuç çıktı.

Erkeklerin ve Kadınların Farklı Yaklaşımları Nasıl Dengelenebilir?

Bu hikâyede dikkatimi çeken şey, erkeklerin ve kadınların doğuştan tamamen farklı düşündüğü gibi basit bir genelleme değildi. Aksine, insanların olaylara yaklaşım biçimlerinin deneyimleriyle şekillendiğini gördüm.

Mehmet Bey’in yaklaşımı daha çok stratejik ve çözüm odaklıydı. Sorunu tanımlıyor, seçenekleri değerlendiriyor ve uygulanabilir bir yol bulmaya çalışıyordu. Terzilikte yıllarca edindiği tecrübe ona pratik düşünme alışkanlığı kazandırmıştı.

Elif ise iletişim ve ilişki boyutuna önem veriyordu. İnsanların yalnızca ölçülerden ibaret olmadığını, kıyafet seçiminin özgüven ve sosyal yaşamla bağlantılı olduğunu fark ediyordu.

Bu iki yaklaşım birbirinin karşıtı değildi. Tam tersine, birlikte çalıştıklarında daha güçlü bir sonuç ortaya çıkıyordu.

Belki de günlük hayatta da ihtiyacımız olan şey budur. Bir problemi çözerken hem “Nasıl düzeltebiliriz?” sorusunu hem de “Bu durum insanları nasıl etkiliyor?” sorusunu sormak.

Moda Dünyasında Büyük Beden Algısının Değişimi

Araştırmalar yaparken moda sektöründe büyük beden kavramının son yıllarda önemli değişimler geçirdiğini gördüm. Eskiden birçok marka belirli ölçülerin üzerindeki müşterileri yeterince dikkate almazken, günümüzde daha geniş beden aralıkları sunmaya başlayan firmaların sayısı artıyor.

Ancak hâlâ tartışılan bir konu var: “En büyük beden kaç olmalı?”

Aslında bu sorunun kesin bir cevabı bulunmuyor. Bazı markalarda 3XL en üst seçenek olabilirken, bazı markalarda çok daha geniş ölçüler bulunabiliyor. Çünkü beden numaraları evrensel olarak aynı anlama gelmiyor. Bir markanın XL ölçüsü başka bir markanın XL ölçüsünden farklı olabiliyor.

Bu yüzden belki de asıl soru “En büyük beden hangisi?” değil, “İnsanların ihtiyaç duyduğu beden seçenekleri gerçekten sunuluyor mu?” olmalı.

Hikâyeden Kalan Düşünceler

O gün terzi dükkânından ayrılırken aklımda sadece beden ölçüleri yoktu. İnsanların kendilerine bakış şekli, toplumun yıllar içinde oluşturduğu kalıplar ve kıyafetlerin aslında kimlik ifade eden bir araç olduğu düşüncesi vardı.

Mehmet Bey’in çözüm arayan tavrı ile Elif’in insan odaklı yaklaşımı bana önemli bir ders verdi. Bir konuya sadece tek yönden bakmak yerine farklı bakış açılarını birleştirmek, daha anlamlı sonuçlara ulaşmamızı sağlayabilir.

Şimdi size sormak istiyorum:

Sizce kıyafetlerde beden seçenekleri yeterince kapsayıcı mı?

Bir insanın kendini iyi hissetmesi için kıyafetin bedeni mi, yoksa o kıyafetin içinde kendisini nasıl gördüğü mü daha önemli?

Belki de “en büyük beden kaç oluyor?” sorusunun cevabı sadece bir ölçü tablosunda değil, insanların kendilerini olduğu gibi kabul edebildiği daha geniş bir anlayışta saklıdır.

Bu hikâyeyi hazırlarken moda tarihi üzerine yapılan genel araştırmalardan, hazır giyim sektöründeki beden standardizasyonu çalışmalarından ve tüketici deneyimleri üzerine yayımlanan değerlendirmelerden yararlandım. Çünkü bazen küçük görünen bir soru, aslında toplumun büyük değişimlerini anlamamız için bir kapı açabilir.