Bizar etmek ne demek TDK ?

Ceren

New member
Merhaba Forum Arkadaşlar!

Geçen gün eski bir sözlüğe göz atarken karşıma çıkan bir kelimeyi paylaşmak istiyorum: “bizar etmek”. TDK’ya göre bu, “bir durumu ya da olayı zora sokmak, karmaşık hâle getirmek” anlamına geliyor. Ama gelin, bunu sadece tanım olarak bırakmayalım; biraz hikâyeleştirerek, günlük yaşamda nasıl karşımıza çıkabileceğini görelim.

Olayın Başlangıcı: Tarihin İzinde

1890’lı yılların İstanbul’unda, şehir yeni modernleşme hamleleriyle çalkalanırken, bir grup arkadaş kahvehane köşesinde oturuyordu. Mehmet, çözüm odaklı ve stratejik düşünen bir gençti; plan yapmayı sever, sorunları adım adım çözmeyi tercih ederdi. Yanında oturan Elif ise empatik ve ilişkisel yaklaşımıyla dikkat çekerdi; insanları anlamak, duygularını okumak ve ortak paydalar bulmak onun için öncelikti.

O gün kahvehanede, şehirdeki yeni belediye reformlarının halk üzerinde yarattığı karmaşayı tartışıyorlardı. Mehmet’in gözünde mesele nettir: “Bunu şöyle çözebiliriz…” derken bir strateji sunar, maddeleri sıralar, her adımın sonucunu öngörür. Elif ise, halkın kaygılarını ve tepkilerini dikkate alır: “Ama insanlar kendilerini dinlenmiş hissetmeli, yoksa planlar işlemez,” der.

Bizar Etmenin Anatomisi

İşte tam bu noktada “bizar etmek” devreye giriyor. Reformları hızlı ve sert biçimde uygulamak, bazı gruplar için işi bizar edebilir—yani karmaşık ve çözülmesi zor hâle getirebilir. Mehmet’in mantığıyla çözüm basittir: adım adım ilerlemek. Ama Elif’in empatisi, süreci toplumsal bağlamla dengeler. İşte erkeklerin stratejik yaklaşımı ve kadınların empatik yaklaşımı bu noktada kesişir ve bizar etmenin önüne geçebilir.

Hikâyemizde Mehmet, bir harita çıkarır ve sorunların çözümü için stratejik bir plan önerir. Elif, halkla bire bir konuşarak duygusal nabzı ölçer ve planın uygulanabilirliğini test eder. Bu iki yöntem, tarihi bir şehirde, toplumsal değişimin tam ortasında birbirini tamamlar. Okuyucuya soruyorum: Sizce bir sorunu sadece stratejiyle çözmek yeterli mi, yoksa empatiyi de devreye sokmak gerekir mi?

Küçük Bir Kriz, Büyük Ders

Günlerden bir gün, mahallede su kesintisi yaşandı. Mehmet hemen teknik bir çözüm planı hazırladı: boru değişimi, pompaların kontrolü ve su dağıtım noktalarının yeniden düzenlenmesi. Ama Elif, halkın kaygılarını ve korkularını dinleyerek bilgilendirici toplantılar düzenledi. Çocukların okul saatlerini, yaşlıların suya erişimini göz önünde bulundurdu.

Sonuç mu? Eğer sadece Mehmet’in stratejisi uygulanmış olsaydı, birçok kişi kendi ihtiyaçlarının göz ardı edildiğini düşünecek ve durum daha da bizar olacaktı. Sadece Elif’in yaklaşımı olsaydı, teknik sorun çözülmez ve kriz uzayacaktı. Ama ikisi birlikte hareket edince, karmaşa dağıldı ve kriz yönetilebilir hâle geldi.

Toplumsal ve Tarihsel Perspektif

Bizar etmek yalnızca bireysel bir sorun değil; toplumsal ve tarihsel bağlamda da karşımıza çıkar. Osmanlı’dan Cumhuriyet’e geçişteki reformlar, modernleşme çabaları ve toplumsal direnç örnekleri bizar etmenin tarihsel birer yansımasıdır. Her yenilik, toplumsal yapının bazı unsurlarıyla çatışabilir ve karmaşık hâle gelebilir. Burada çözüm stratejisi ve empati birlikte yürütülürse bizar etme potansiyeli azalır.

Mehmet ve Elif’in hikâyesi, sadece bireysel kriz yönetimi değil; aynı zamanda toplumsal değişimlerde dengeyi sağlama meselesini de anlatır. Erkeklerin planlı ve analitik yaklaşımı, kadınların ilişkisel ve empatik yaklaşımıyla birleştiğinde, tarih boyunca karşımıza çıkan karmaşalar aşılabilir.

Günümüzle Bağlantı

Bugün hâlâ bizar etmek günlük hayatımızda sıkça karşılaştığımız bir durum. İş yerinde, aile ilişkilerinde ya da şehir yönetiminde kararların hızlı ve düşüncesizce alınması, işleri karmaşık hâle getirebilir. Peki, biz hangi rolü üstleniyoruz? Stratejiyi mi, yoksa empatiyi mi önceliyoruz? Ya da belki ikisini dengeleyerek hareket edebiliriz.

Hikâyeyi bitirirken şunu paylaşmak isterim: Bizar etmek, çözülmesi imkânsız bir problem yaratmak değildir; doğru strateji ve empatiyle üstesinden gelmek mümkündür. Sizler de kendi hayatınızda karşılaştığınız “bizar” durumları düşündüğünüzde, bu dengeyi kurmayı deneyin. Kim bilir, belki de Mehmet ve Elif gibi, siz de krizleri hem çözebilir hem de insan ilişkilerini koruyabilirsiniz.

Siz Ne Düşünüyorsunuz?

Sizce bizar etmek tarih boyunca toplumsal dönüşümlerde nasıl bir rol oynadı? Günümüzde karşılaştığınız karmaşık durumlarda empati ve strateji arasındaki dengeyi nasıl sağlıyorsunuz? Yorumlarınızı merakla bekliyorum!

Kaynaklar:

TDK Güncel Sözlük

Tarih Vakfı, “Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Modernleşme Süreci”

Kişisel gözlemler ve forum deneyimleri

---

Bu yazı forum paylaşımına uygun, samimi bir üslupla yazıldı ve bizar etmek kavramını hem tarihsel hem toplumsal perspektifle aktarıyor.