Çeşit hangi dil ?

Murat

New member
— Bir Sohbetin İçinden: “Çeşit” dediğimiz şey aslında hangi dil?

Bunu ilk kez eski bir sahafın tozlu rafları arasında duydum. Bursa’da, dar bir sokakta, ahşap kapısı gıcırdayan küçük bir dükkândı. İçerisi kâğıt, mürekkep ve zaman kokuyordu. Rafların arasında gezinirken yaşlı sahaf bana tek bir cümle söyledi:

“Bazı kelimeler bir dile ait değildir, insanlığa aittir. ‘Çeşit’ de onlardan biri.”

O an basit bir kelime gibi gelen “çeşit”, zihnimde bir kapı araladı. Hangi dilde doğmuştu? Yoksa her dilde yeniden mi doğuyordu?

---

— Sahafın Hikâyesi: Kelimelerin Göçü

Sahafın adı Mahir Usta’ydı. Konuşurken acele etmezdi. Sanki her kelimeyi önce içinden çevirir, sonra dışarı bırakırdı.

Bana eski bir defter gösterdi. Defterde Osmanlıca, Yunanca, Ermenice ve Ladino karışımı notlar vardı. Kenarlarında ticaret kayıtları, ortasında yemek tarifleri, en sonunda ise tek bir kelime tekrar tekrar yazılıydı: “çeşit”.

“Bunu tüccarlar kullanırdı,” dedi. “Ama her biri kendi diline göre eğip bükerek.”

Bir Ermeni tüccar “çeşit” derken farklı ürün türlerini anlatırdı. Bir Rum tüccar aynı kelimeyi daha çok “seçenek” anlamına yaklaştırırdı. Bir Osmanlı katibi ise “sınıflandırma” gibi daha sistematik bir anlam yüklerdi.

Burada ilginç olan şey kelimenin kendisi değil, insanların ona yüklediği ihtiyaçtı.

---

— Yolculuğun Başladığı Nokta: İki Farklı Zihin, Tek Soru

Bu defteri incelerken dükkâna iki kişi girdi. Onları tanımıyordum ama konuşmalarından yıllardır birlikte çalışan bir ekip oldukları belliydi.

Adam olan, harita çizen ve ticaret rotaları üzerine çalışan bir araştırmacıydı. Kadın olan ise kültürel hafıza üzerine çalışan bir akademisyendi.

Adam deftere bakıp hemen şunu söyledi:

“Burada net bir sistem var. Kelimenin kullanım alanlarını çıkarabiliriz. Hangi dönemde hangi anlam baskın, bunu haritalayabiliriz.”

Kadın ise deftere daha uzun baktı. Sonra yavaşça ekledi:

“Evet ama insanlar bu kelimeyi sadece sınıflandırmak için değil, birbirini anlamak için de kullanmış. Burada bir ekonomi değil, bir ilişki ağı var.”

İki yaklaşım da doğruydu ama farklı yönlerden.

Adam çözüm arıyordu. Kadın bağ kuruyordu. Ve sahaf Mahir Usta ikisini de sessizce dinliyordu.

---

— “Çeşit” Bir Kelimeden Fazlası: Toplumsal Hafıza

Defterin sayfalarını çevirdikçe şunu fark ettim: “çeşit” sadece dilsel bir kelime değildi. Toplumların dünyayı nasıl algıladığının bir yansımasıydı.

Ticaret yapan bir toplum için “çeşit”, düzen demekti. Savaş dönemlerinde ise “ayrım” anlamına kayıyordu. Göç zamanlarında “farklılıkları kabul etme” anlamına dönüşüyordu.

Yani kelime sabit değildi. İnsanlar değiştikçe kelime de değişiyordu.

Adam bu değişimi haritalamak istedi. “Bunu veriye dökersek tarihsel eğilimleri görebiliriz,” dedi. Stratejik düşünüyordu; karmaşayı düzen haline getirmek istiyordu.

Kadın ise farklı bir yerden yaklaştı:

“Eğer sadece veriye indirgersek, insanların bu kelimeyle kurduğu duygusal bağı kaybederiz. Mesela bir pazarda anne çocuğuna ‘çeşit çok’ derken aslında güven veriyor.”

Bu noktada ikisinin bakışları çatışmadı. Tam tersine birbirini tamamladı.

---

— Tarihsel Katmanlar: Bursa’nın Sessiz Arşivi

Bursa, bu hikâyede sadece bir mekân değildi. Bir arşiv gibiydi.

İpek yollarının kesiştiği, farklı kültürlerin aynı sokakta yürüdüğü bir şehir. Burada “çeşit” kelimesi sadece sözlükte değil, pazarlarda, hanlarda, mutfaklarda yaşıyordu.

Bir çarşıyı düşündüm. Baharat kokuları, kumaş renkleri, farklı dillerde bağıran satıcılar… Her biri aslında aynı şeyi söylüyordu: “Seçenek var.”

Ama bu seçenek sadece ekonomik değil, kültürel bir çeşitlilikti.

Bu noktada kendi kendime şu soruyu sordum:

Bir kelimeyi anlamak için sözlük yeterli mi, yoksa onu yaşanmışlıklarla mı okumalıyız?

---

— Empati ve Strateji: İki Yaklaşımın Kesişimi

Araştırmacı adam bir harita çıkardı. Kelimenin tarihsel kullanımını dönemlere ayırdı. Bu, sistemi görmemizi sağladı.

Akademisyen kadın ise aynı haritanın üzerine insanların hikâyelerini ekledi. Göç eden aileler, pazar esnafı, çevirmenler, tüccarlar…

Bir noktada ikisi de aynı sonuca ulaştı:

“Çeşit” kelimesi, farklılıkları yönetmenin değil, farklılıklarla yaşamanın diliydi.

Adamın yaklaşımı olayı çözümlemeyi sağladı. Kadının yaklaşımı ise onu anlamlı hale getirdi.

Ve sahaf Mahir Usta gülümsedi:

“İşte dil budur. Ne sadece sistemdir ne sadece duygudur. İkisi birlikte yaşar.”

---

— Okuyucuya Açık Soru: Biz Hangi Dili Konuşuyoruz?

Burada durup size sormak istiyorum:

Günlük hayatta kullandığımız kelimeler gerçekten bizim mi, yoksa geçmişten devraldığımız birer miras mı?

“Çeşit” dediğimizde sadece bir listeyi mi ifade ediyoruz, yoksa farklılıklarla kurduğumuz ilişkiyi mi?

Bir kelimeyi anlamak için onu çözmek mi gerekir, yoksa onunla birlikte yaşamak mı?

---

— Son Not: Küçük Bir Sahaf Defterinden Büyük Bir Düşünceye

O gün sahaf dükkânından çıkarken defterin bir kopyasını değil, bir düşünceyi taşıyordum: kelimeler sabit değil, insanlar gibi hareketliydi.

Araştırmalar da bunu destekliyor. Dilbilim çalışmalarında (özellikle sosyodilbilim alanında) kelimelerin anlamlarının toplumsal bağlama göre sürekli değiştiği sıkça vurgulanır. Yani “çeşit” gibi kelimeler, tek bir dilin değil, birçok deneyimin ortak ürünü olabilir.

Bursa sokaklarında yürürken fark ettim ki, her tabelada, her pazarlıkta, her konuşmada aynı şey vardı: farklılıkların iç içe geçmiş hali.

Ve belki de asıl mesele şuydu:

Bir kelimeyi hangi dilde olduğunu sormak yerine, hangi insan hikâyesinde büyüdüğünü sormak gerekiyordu.