Panik atak için hangi terapi ?

Aylin

New member
Panik Atak İçin Hangi Terapi?

Merhaba Forumdaşlar,

Bugün sizlerle bir deneyimimi paylaşmak istiyorum. Her zaman konuşmayı sevdiğim konular değil belki ama bu, beni çok derinden etkileyen bir yolculuktu. Bazen başkalarının da aynı yolu yürüdüğünü görmek, insanın yalnız olmadığını hissetmesini sağlıyor. Bu yüzden hikâyemi anlatmak, belki birilerine yardımcı olur diye düşündüm. Lütfen bana katılın ve düşüncelerinizi paylaşın.

Bir Gün Başlayan Korku

Serkan, normalde çok iyi bir adamdı. Çalışkan, ailesine bağlı, arkadaşlarıyla güçlü bağlar kurabilen biri. Her şey yolundaydı. Ama bir gün, hiçbir şeyin kötü gitmediği bir anda, birdenbire korkular kapladı. Başlangıçta hafif bir rahatsızlık, belki de o kadar da önemli olmayan bir şeydi. Ama zamanla bu rahatsızlıklar, panik ataklara dönüştü. Nefes alamıyor, kalbi deli gibi atıyor, içi titriyordu. Serkan önce bunu görmezden gelmeye çalıştı. "Birkaç gün dinlenirim, geçer" diye düşündü. Ama geçmedi, tam tersine daha da büyüdü.

İlk başlarda kimseye söylemedi. Çevresi onu güçlü, her sorunu çözen bir adam olarak tanıyordu. Bir erkeğin böyle bir sorunu paylaşması, özellikle duygusal bir yük gibi hissettiriyordu. Erkeklerin çoğu, sorunlarını çözmek için stratejik düşünürler, bunu bir savaşa benzetirler. Serkan da öyle yaptı. Önce birkaç meditasyon videosu izledi, nefes egzersizleri yaptı, kafasını dağıtacak şeyler aradı. Ama hiçbir şey işe yaramadı. Hatta bir süre sonra, kendisini daha da kötü hissediyordu. Ne kadar çözüm arasa da bu çözüm sürekli kaçıyordu.

Ayşe’nin Empatik Yaklaşımı

Ayşe, Serkan’ın en yakın arkadaşıydı. Onun tüm halet-i ruhiyesini, gözlerindeki ışıksızlığı fark etmişti. Bir akşam, Serkan’ın “Ben iyiyim” sözlerini duymak yerine, ona yaklaşmak istedi. Ayşe, kadınların genellikle duygusal zekâlarını daha çok geliştirdikleri için, hislerini çok derinden yaşıyordu. Serkan’ın mutsuzluğunu, kelimelerden çok gözlerinde okudu. Ama ona nasıl yaklaşacağını bilemiyordu. Ayşe, kadınların çoğu gibi, sorunları çözmek yerine önce dinlemeyi tercih ederler. Serkan’ın da buna ihtiyacı vardı.

“Serkan, bir süredir seni gözlüyorum. Bir şeyler yanlış gibi. Lütfen ne olursa olsun, bana anlatmakta özgürsün. Ben buradayım,” dedi Ayşe, Serkan’a bir akşam yemeği sırasında.

Serkan önce ne diyeceğini bilemedi. Bütün bu duygular ona yabancıydı. Ama bir yandan, Ayşe’nin nazik ve anlayışlı yaklaşımı, hislerini açma cesareti verdi. “Bazen kalbim duracak gibi hissediyorum, Ayşe. Her şeyin ne kadar kötü gittiğini düşünmeye başlıyorum. Ama kimseye söyleyemiyorum, çünkü bu beni zayıf gösterebilir.”

Ayşe, Serkan’ın elini tutarak “Bu seni zayıf yapmaz, Serkan. Ne hissettiğini anlayabiliyorum, belki de birlikte bunun üstesinden gelebiliriz,” dedi.

Ayşe'nin bu samimi yaklaşımı, Serkan'ın duygusal dünyasını yeniden keşfetmesini sağladı. Onun anlayışı ve empatik yaklaşımı, Serkan’ı rahatlatmıştı.

Panik Ataklarla Başa Çıkmak İçin Hangi Terapi?

Serkan ve Ayşe, birçok terapi seçeneği üzerinde konuşmaya başladılar. İlk başta Serkan, profesyonel bir yardım almayı reddetti. Erkeklerin çoğu, psikolojik yardım almakta zorlanabilir; çünkü çözüm arayışları genellikle mantıksal ve pratik temellere dayanır. Ama Ayşe’nin tavsiyesi üzerine, sonunda bir psikologla görüşmeyi kabul etti.

İlk seanslarda, Serkan’ın panik ataklarını anlamak çok zaman aldı. Terapist, Serkan’ın yaşadığı duygusal yükü keşfetti. Anksiyete, kaygı, ve kontrol kaybı gibi duyguların üzerine gitmek, Serkan’ın panik ataklarının temelinde yatan kaygıları çözmesine yardımcı oldu. “Panik atak, aslında bedenin aşırı tepki verdiği bir savunma mekanizmasıdır” demişti terapisti. Serkan, panik ataklarının aslında bir anlamda onun duygusal hayatına yeterince dikkat etmemesinin bir sonucu olduğunu fark etti.

Serkan, terapisi sırasında nefes egzersizlerini, farkındalık çalışmalarını, ve duygusal rahatlama tekniklerini öğrenmeye başladı. Zamanla, korkularının kökenini bulup onlarla barıştı. Bir erkeğin stratejik yaklaşımı, bazen duygusal dünyasını anlamadan çözüm bulmaya çalışmasına engel olabiliyor. Serkan, gerçek çözümün, duygusal yaralarını kabul etmek ve onları iyileştirmekten geçtiğini keşfetti.

Birlikte Daha Güçlü: Forumdaşların Görüşleri

Serkan’ın hikayesi, her birimiz için bir ders olabilir. Hem erkeklerin hem de kadınların panik atakla başa çıkma yolları farklı olabilir. Erkekler, çözüm odaklı ve mantıklı bir yaklaşım benimseme eğilimindeyken, kadınlar duygusal zekâlarını kullanarak empatik bir yol izlerler. Ama en önemli şey, bu süreçte yalnız olmadığımızı bilmemiz.

Şimdi, sevgili forumdaşlar, bu hikâyeyi sizlerle paylaştım çünkü belki bazılarınız benzer zorluklar yaşıyor ya da yakınlarınızda biri bu tür bir mücadele veriyor. Panik atak ve anksiyete ile başa çıkmak için uyguladığınız yöntemler neler? Hangi terapiler size yardımcı oldu? Düşüncelerinizi ve hikâyelerinizi duymak için sabırsızlanıyorum.

Lütfen paylaşın, çünkü hepimiz birbirimize bir ışık olabileceğimiz bir yeriz.